Esküt tettek a "VÁRDA 23" Járási Mentőcsoport tagjai

2014.10.09 00:03

A Katasztrófavédelmi Törvényben foglaltaknak megfelelően, a járások területén bekövetkezett veszélyhelyzetek felszámolására alkalmas mentőcsoportok  alaultak megyénkben. A megalakítást követően, az év első felében, a megalakult mentőcsoportok minősítő vizsgán vettek részt, melyet alapos felkészítés előzött meg. Megyénk járásainak területén megalakított mentőcsoportok vezetői (közöttük Rubóczki Zoltán a "VÁRDA 23" Járási Mentőcsoport parancsnoka), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója Csepely Zsigmont tű. dandártábornok jelenlétében, júliusban együtműködési megállapodást kötöttek a megyei igazgatósággal, illetve itt vették át a mentőcsoportok parancsnokai a minősítő gyakorlat eredményét igazoló megbízólevelet.

Következő lépés, a mentőcsoporthoz önként csatlakozók eskütétele volt, melyre megyénkben egységesen október 8.-án, a Természeti katasztrófák elleni védekezés világnapján került sor, a mentőcsoportok székhelyén. A "VÁRDA 23" Járási Mentőcsoport eskütételére Kisvárda Város városháza disztermében került sor. Az eskütételt megtisztelte jelenlétével Leleszi Tibor Kisvárda Város polgármestere, Barnai Sándor r. alezredes a Kisvárdai Rendőrkapitányság vezetője, és Aros László tű. őrnagy a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, aki megköszönte az önfeláldozó munkát az eskütételen megjelenteknek. Köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett katasztrófák rámutattak a mentőcsoportok létjogosultságának szükségességére. Különleges feladatok ellátásában lehet a jövőben a járási mentőcsoportra számítani, melynek tagjai az elmúlt években több veszélyhelyzet felszámolásában vettek részt, más szervezetek tagjaként, utalva az Ajaki Tűzoltó Egyesület viharkároknál és több alkalommal történt árvizi védekezésnél teljesített beavatkozásaira. A kirendeltség-vezető köszöntőjét követően, a hivatalos eskütétel következett, majd az esküt tetteknek Leleszi Tibor Kisvárda Város polgármestere emléklapot adott át.

A "VÁRDA 23" Járási Mentőcsoportnak az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai közül tagja Takács István, Szegedi István, Rozinka Tibor, Vasas Csaba, Mártonfalvi György, Jámbor Zoltán, és Rubóczki Zoltán. A mentőcsoport nem csak a személyi állomány tekintetében épül az Ajaki Tűzoltó Egyesületre, az újjonan megalakított szervezet feladatai ellátásához szükséges szakfelszerelések is az egyesület tulajdonában lévő eszközök, kisgépek. A mentőcsoport az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjain túl, a kisvárdai Polgárőrség és a Magyar Vöröskereszt Kisvárdai Szervezetének tagjaiból áll. A "VÁRDA 23" Járási Mentőcsoport parancsnoka Rubóczki Zoltán (Ajaki Tűzoltó Egyesület), helyettese Tóth Miklós (Polgárőrség Kisvárda).

A mentőcsoport várja olyan 18 évesnél idősebb és az öregségi nyugdíjkorhatárnál fiatalabb személyek jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek környezetük megsegítésében, illetve nyitottak a mentéshez szükséges képzések elsajátítására. További információkért, kérjük, keresse meg az Ajaki Tűzoltó Egyesület vezetőségét.

A nap folyamán továbbá a megyénk többi járásában is esküt tettek a mentőcsoportok tagjai. Az eskütételről készült írásban a Katasztrófavédelem honlapján, ide kattintva olvashat.

A járási mentőcsoportok vezetőinek elérhetősége itt tekinthető meg.

Képgaléria: (A képre vagy a galéria címére kattintva megjelenik a képgaléria, ahol az első képre kattintva indul a diavetítés)

Eskütétel

Szöveg: Rubóczki Zoltán

Fotó: Kisvárda Város (Leleszi Tibor Facebook oldala)