SZENT FLÓRIÁN TŰZOLTÓTÁBOR

A kezdetek

            A Szent Flórián Tűzoltó Tábor a Nagybajomi, Ajaki és Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó  Egyesületek által létrehozott és működtett szakmai tábor rendszer. A tábor ötletszikrája egy „2009-es güdüci éjszakán” pattant ki Györffy Zsolt és Rubócki Zoltán a gyergyószárhegyi illetve az ajaki tűzoltó egyesületek parancsnokai fejéből majd csakhamar ki is oltotta a közelben csordogáló Güdüc pataka, de az ötlet újra lángra kapott az ajaki Lakodalmas Fesztiválon, amikor csatlakozott az ötletgazdákhoz Sipos Lajos a Nagybajomi Tűzoltó Egyesület parancsnoka is. Ez alkalommal már nem állt semmi az elhatározás véghezvitelének útjába és 2010 májusában megszervezésre került első alkalommal a Gyergyószárhegyhez tartozó Güdüc településen. A tábor csak 2011-ben vette fel a Szent Flórián Tűzoltó Tábor nevet, mert az első alkalommal az I. Szárhegyi Tűzoltó Tábor néven szerepelt. 

            A három egyesület parancsnoka közös elhatározása alapján, a rendezvény rotációs formában, minden évben megszervezésre kerül. A tábor fő célja, hogy az alapító önkéntes tűzoltóságok önkéntesei szakmai és baráti kapcsolatot építhessenek ki és szakmai képzéseken vegyenek részt. Az elméleti oktatás és a gyakorlati képzések olyan módon vannak felépítve, hogy az érdeklődést felkeltsék és ne csak hasztalan időtöltés látszatát keltsék.

            Minden táborban visszatérő témaként szerepel az alapfokú esősegélynyújtás és a tűzoltási technikák ismertetése és a meglévő tudás felfrissítése. Mindezek mellett a szervezők újdonságokat vihetnek bele az adott tábor programjába ami még érdekesebbé teszi azt.

            A alapítók remélik, hogy ez a táborsorozat az idő múlásával eléri rendeltetésének célját és egy olyan kapcsolat alapköve lesz a három tűzoltóság önkéntesei között amely példaként fog szolgálni mások számára is.