Gépjárművet kaptunk

2014.10.01 20:04

Az Ajaki Tűzoltó Egyesület szakmai munkájának támogatásaként, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség javaslatára, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltógépjárművet adományozott egyesületünknek. A gépjármű kiválló tűzoltótechnikai képességekkel rendelkezik, ezáltal alkalmas a település, és a térség tüzvédelmi feladatainak ellátására. A tűzoltó gépjárműfecskendő a Mátészalki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományában szolgált, a közelmúltban rendszeresített szerként több beavatkozásnál is bizonyította, hogy habár koros technikáról van szó, bármilyen helyzetben lehet rá számítani.

 

Az autó paraméterei az alábbiak:

Alváz típusa: Ifa W50LA
Motor: Ifa 4VD 14.5/12-1 SRW vízhűtés dieselmotor
Hengerek száma: 4
Hengerek elrendezése: soros
Hengerűrtartalom: 6.560 cm³
Teljesítmény: 135 LE / 92 KW
Végsebesség: 75 Km/h
Fékrendszer: kétkörös hidraulikus, pneumatikus rásegítéssel
      Szállítható személyek száma: 1+5 fő

      Hossza: 7.160 mm
      Szélessége: 2.500 mm
      Magassága: 3.130 mm
      Össztömege: 10.400 kg
      Kerékképlet: 4x2
      Sebességváltómű: 5+1 fokozatú, kézikapcsolású
      Minimális fordulókörsugár: 14,2 m


Tűzoltástechnikai adatok az autóról:

    Szivattyú: FPH16/8S

    Szivattyú lépcsőszáma: 2
    Nyomástartomány: normálnyomás
    Csonkok száma:

    Szívócsonk: 1 db A
    Nyomócsonkok: 4 db B

    Szivattyú üzemi paraméterei:

    Geodetikus szívómagasság: 1,5 m
    Manometrikus szállítómagasság: 80 m
    Hasznos folyadék szállítás: 2200 liter/perc
Habképző rendszer: nyomóoldali, bekeverési érték: 1 és 3-5%, max. folyadékszállítása: 105 liter/perc
Víztartály: 2200 liter
Habképző anyag tartály: 500 liter
Fedélzeti monitor:
1 db 8 bar nyomású, 1500 liter/perc teljesítményű hab-vízágyú

 

A tűzoltó gépjármű átadására a II. Ajaki Városnapi rendezvények nyitó eseményeként került sor. Az eseményen részt vett Csepely Zsigmond tűzoltó dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Aros László tűzoltó őrnagy,  a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltség-vezetője, Papp Zoltán tűzoltó alezredes, a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancnoka, Dombrády László tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke, illetve az egyházak képviselői, meghívott vendégként. A megjelent vendégeket Kerekes Miklós Ajak Város polgármestere, az Ajaki Tűzoltó Egyesület elnöke köszöntötte. A vendégek köszöntése után, Csepely Zsigmond tű. ddtbk. méltatta az önkéntes tűzoltói munkát, azon belül külön kiemelve az Ajaki Tűzoltó Egyesület által végzett szakmai tevékenységet, majd szólt az átadásra kerülő gépjármű történetéről. A gépjármű kulcsainak átadását követően, a történelmi egyházak képviselői megáldották az egyesület gépjárművét, illetve az azzal "harcba" induló állományt. Az egyházi áldást követően, Dombrády László tű. ezds. szólt az egyesület pályázati sikereiről, illetve a szakmai tevékenységen túl végzett közösségi feladatok fontosságáról, külön elismerve az egyesület szövetségben végzett tevékenységét, a pályázatok elkészítése és kivitelezése területén. Az elismerés jeléül, a jeles napra emlékezvén a szövetség elnöksége nevében emléklapot adományozott az egyesület részére, melyet Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka vett át. Az emléklap átvételét követően a parancsnok az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai nevében megköszönte a gépjármű megszerzésében, és az egyesület működéséhez nyújtott segítséget elsősorban Ajak Város Önkormányzatának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetségnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság teljes személyi állományának.


Az átadást követően a rendezvény részeként mehirdetett izek utcáján vett részt az egyesület tagsága, a meghívott vendégekkel, külön megizlelve az egyesületünk aranyfakanalas szakácsmesterének, Bakos Ferencnek a fakanala nyomán elkészített gulyáslevest. A délután során, az ujjonan beszerzett gépjárműfecskendővel az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai tűzoltó bemutatót tartottak, majd az esti országos Mihály napi tűz biztosítási feladatait is elvégeztük.

Képgaléria: (A képre vagy a galéria címére kattintva megjelenik a képgaléria, ahol az első képre kattintva indul a diavetítés)

Átadás képei

Szöveg: Rubóczki Zoltán

Fotó: Kőrizs József