Viharkár Ajakon

2019.07.15 14:26
 A településünkön június 27.-én kora délutáni órákban lesújtó vihar okozta károk felszámolásában több száz önkéntes és hivatásos tűzoltó vett részt. Jöttek önként, technikai eszközzel, az ország minden pontjáról (pl.: Győrből, Kaposvárról, Kecskemétről, Szekszárdról, Szolnokról, Jászberényből, Gyöngyösről, Egerből, Gyuláról –hogy csak a nagyobb városokat említsem), illetve a külhonból is (Vajdaság, Kárpátalja, Felvidék és Erdély –pl.: Farkaslaka testvértelepülésünkről). A katasztrófa bekövetkeztétől vasárnap estig 282 bejelentés érkezett a nemzeti segélyhívó számra csak Ajakról, melyben kidőlt fák, leszakított tetőszerkezetek, megrongált lakóépületek kárfelszámolásában kértek segítséget településünk lakosai. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai is derekasan helytálltak, a településünkre segíteni érkezők munkájának megkönnyítendő támogatásban, technikai eszközeinkkel, illetve az önkormányzat dolgozóival közösen a logisztikai feladatok megszervezésében, és nem utolsó sorban a kárfelszámolásban is.
A kárfelszámolás első napjaiban (június 27-30 között) napi szinten átlagban 25 tűzoltó egység avatkozott be településünkön, átlagban 5 fővel, de a vasárnapi napon a beavatkozó egységek száma elérte a 40-et is. Ennek a tűzoltói összefogásnak köszönhetően, vasárnap délutánra „helyreállt” a rend, és megkezdődhettek a másodlagos, nem életveszélyes helyzetek felszámolása is. Az első időszakban (június 27-30 között), volt olyan egyesületi tagunk, aki napi 2 óra pihenéssel vett részt a kárfelszámolás feladataiban. Volt olyan nap, amikor hajnal 4 órakor (még az előző nap zárásaként) egyeztettük, a másnapi (reggel 7-kor kezdődő) teendőket, a szükséges feladatokat átbeszélve. Mára kijelenthető, hogy városunk helyt állt, az ide érkező segítők a sikeres feladat-végrehajtás, és az itt élők vendégszeretetének emlékével távoztak településünkről. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjai 87 káreset felszámolásában működtek közre valamilyen formában, avatkoztak be a hozzánk segíteni érkező tűzoltó bajtársakkal közösen, szakfeladatok ellátásában.
 
Ezzel viszont nem fejeződött be a segítségnyújtás, mivel egyesületünk vezetése úgy döntött, hogy a Gyergyószárhegyen július 4-7 között megrendezendő X. Szent Flórián Tűzoltótáborban nem vesz részt, mivel nem éreznénk jól magunkat, tudván városunk lakóinak segítségre van szüksége. Döntésünket elfogadva a rendező szárhegyi tűzoltó bajtársaink úgy határoztak, hogy ha mi nem vagyunk ott a táborban, akkor ők nem rendezik azt meg, így július 2.-án délután útnak indultak hozzánk, segíteni a további károk felszámolásában. Csatlakozott hozzájuk a Nagybajomi Tűzoltó Egyesület képviselete is, így július 3.-án reggel közösen kezdtük meg a károk felszámolását, helyenként a megrongálódott tetőszerkezetek helyreállítását, köszönhetően annak, hogy Erdélyi bajtársaink között tetőfedő is volt, így ahol lehetőség nyílott, ott a rendelkezésre álló anyagokkal elvégeztük a helyreállítást, de több veszélyesen megdőlt fa eltávolítását is elvégeztük, további károkozás nélkül. Nagy segítség volt ez számunkra, hiszen nagyon sok olyan helyszínen segíthettünk, akinek hozzátartozói, rokonai nem tudtak segítséget nyújtani különböző okokból kifolyólag. Mind a szárhegyi, mind a nagybajomi bajtársak a vihart követő 2 órán belül jelezték segítő szándékukat felénk. Az ő hathatós segítségüknek köszönhetően, péntek délutánra sikerült felszámolni azokat a kárhelyszíneket is, melyek az első rohamot követően ránk maradtak, melyek helyreállításában önként kötelességünknek éreztük közreműködni. Azoktól a lakosoktól, akinek nem tudtunk megoldást találni a problémájára, ezúton kérünk elnézést az Ajaki Tűzoltó Egyesület, és a kárfelszámolásban részt vevő egységek tagjairól, viszont nagy bizonyossággal állítom, hogy mindenki, aki segíteni érkezett, a legjobb tudásával, a rendelkezésére álló eszközök, és lehetőségek számbavetésével igyekezett segíteni (pl.: római templomnál, vagy a Szabadság téren fa, illetve az iskola udvaron fán fennakadt tetőszerkezet lehetetlennek tűnő eltávolításában részt vevő KÖTÉL illetve Agria Mentőcsoport). Köszönjük azoknak a hivatásos és önkéntes tűzoltó, illetve mentőcsoport bajtársunknak az önzetlen segítséget - érkezzen az ország bármely tájáról (vagy a határon túlról), illetve Ajak Város Önkormányzatának, és nem utolsó sorban azoknak a szervezeteknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek, akik munkánkat segítették valamilyen formában. Külön köszönjük a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat és a Nagybajomi Tűzoltó Egyesület tagjainak segítségét, mert az első hullámot követően (ami kivette az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjaiból az erőt), nem tudtunk volna helyt állni önmagunkban!
Külön köszönöm az Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjainak a tisztes helytállást, akik ismét bebizonyították, hogy számíthat ránk a település lakossága!
Bízunk benne, hogy akik először jártak településünkön és később visszalátogatnak, azt fogják látni, hogy városunk talpra állt, és megszépült, feledve az „évszázad vihara” okozta károkat!
A képgaléria a képre kattintva, új lapon nyílik meg

Szöveg: Rubóczki Zoltán parancsnok

Képeket készítették: Ajaki Tűzoltó Egyesület; Ajakon beavatkozó egységek