II. SZENT FLÓRIÁN TŰZOLTÓTÁBOR

Ajak, 20111. július 03.-07.

           A II. Szent Flórián Tűzoltótábor 2011. július 3.-án, a délutáni órákban vette kezdetét  Ajakon. A megnyitó alkalmából, Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka, mint táborvezető, ismertette a résztvevőkkel a tábor programját. A programok ismertetése után, az V. Alkotótábor résztvevőivel közösen szervezett vacsora és hivatalos megnyitó következett, ahol a résztvevők személyesen ismertetésre kerültek a táborlakókkal.

            A tábor első napján, Kruppi István tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség és a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának osztályvezetője tartott előadást, Tűzoltási ismeretek témakörben. Az előadás utolsó részében, ismertette a résztvevőkkel az IFEX 3000 impulzus-oltó használatának módját, és veszélyeit. A nap második előadója, Zsiros Imre pv. alezedes, a kisvárdai polgárvédelmi kirendeltség, kirendeltség-vezetője volt. Előadásában a polgárvédelmi feladatok fontosságára hívta fel a figyelmet. A közösen elfogyasztott ebéd után, a délutáni foglalkozások az alkotótáborban résztvevő művészekkel közösen, a fesztiválközpont területén zajlott, ahol Rubóczki Zoltán parancsnok és Szegedi János parancsnok-helyettes irányítása mellett, a résztvevők gyakorlatban próbálhatták ki az IFEX 3000 impulzus oltót, egy gépjárműtűz eloltása során. Ezután a fiatal táborlakók megismerkedhettek a tűzoltó felszerelésekkel, és egy akadálypályát is teljesíthettek az érdeklődők. A vacsorát követően, a résztvevők a felszedett kilókat ledolgozhatták, a helyi tornateremben, ahol 3 félidős kispályás labdarúgó mérkőzést játszottak. Ebbe a programba az alkotótábor résztvevői is aktívan bekapcsolódtak.

            A tábor második napját előadókén a Kisvárdai Rendőrkapitányság közlekedési osztályának munkatársa, Fodor Tamás r. zászlós kezdte, Közlekedési ismeretek témakörben. Előadását követően, Győrffy Zsolt, a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat parancsnoka (a tábor ötletgazdája) ismertette a tábor megszületésének ötletét és fontosságát a résztvevőkkel, majd Czető Róbert parancsnok és Nagy Gábor parancsnok-helyettes a Tiszacsernyői Vasúti Tűzoltóságot mutatta be a résztvevők számára. A tűzoltó felszerelések bemutatásán túl, betekintést nyerhettek a résztvevők a vasúti tűzoltók életébe, a tiszacsernyői vegyi anyag átfejtő központ veszélyeibe is. A tanulságos és lebilincselő előadás után, Toldi Ferenc a kisvárdai Mentőszolgálat vezetője tartott előadást, melyben az újraélesztés mozzanatait ismertette a résztvevőkkel. Az ebéd elfogyasztása után, Zolcsákné Józsi Erzsébet a Vöröskereszt Kisvárdai Szervezetének vezetője mutatta be a szervezet munkáját, történelmét. Előadásával párhuzamosan Tusa Szilárd és Asztalos Attila a Vöröskereszt Gyergyószentmiklósi Szervezetének munkáját is ismertették a résztvevőkkel. A Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt képviseletének sikerült ezen a napon egy talán hosszútávon is jól működtethető kapcsolatot kialakítani a mentőszolgálat és a vöröskereszt helyi szervezetének vezetőivel. A vacsora után a résztvevők ismételten a sportolás és a fizikai szinten tartás jegyében a helyi tornateremben egy baráti labdarúgó mérkőzésen vettek részt.

            A tábor utolsó napja, a Kisvárdai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság bemutatójával kezdődött, melyet Rácz Zoltán tű. zászlós, szolgálat-parancsnok tartott a résztvevők számára, műszaki mentési ismeretek témakörben. A jelenlévők megtekinthették és ki is próbálhatták a műszaki mentés során használt eszközöket, a bemutató és gyakorlat végrehajtása céljából ideszállított gépjármű roncsokon. A gyakorlat után, Rubóczki Zoltán parancsnok ismertette a tűzoltóság felépítését és a helyi tűzoltó egyesület működésének formáját. A közös ebéd elfogyasztása után, először a kisvárdai mentőállomást majd a kisvárdai tűzoltólaktanyát tekintették meg a résztvevők. Visszaérkezve a tábor helyszínéül szolgáló ajaki általános iskolába, a résztvevők értékelték a tábort. A vacsora után a tábor zárásaként a TIK-TAK zenekar adott koncertet, az iskola dísztermében.

            A messzebbről érkező vendégek, július 7.-én a reggeli elfogyasztása után indultak haza. Fontosnak tartjuk, hogy az elkezdett hagyományt, a jövőben is folytatni tudjuk, és a következő években is hasonlóan színvonalas tábort tudjuk megrendezni, a Gyergyószárhegyi és Nagybajomi Tűzoltó Bajtársainkkal közösen szervezve.

 

Rubóczki Zoltán parancsnok

Ajaki Tűzoltó Egyesület

táborvezető