V. SZENT FLÓRIÁN TŰZOLTÓTÁBOR

Ajak 2014. július 09.-13.

Az eredeti elhatározásnak megfelelően, 2014. július 10.-13. között Ajakon került megrendezésre az V. Szent Flórián Tűzoltótábor. A 2010-óta minden évben megrendezésre kerülő eseményen a házigazda Ajaki Tűzoltó Egyesület tagjain kívül részt vettek a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat és a Nagybajomi Tűzoltó Egyesület tagjai is. A megnyitó ünnepséget megtisztelte részvételével a házigazda Ajak város polgármestere Kerekes Miklós (aki egyben az egyesület elnöke), Dombrády László ny. tű. ezredes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke, Aros László tű. őrnagy a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Papp Zoltán tű. alezredes a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka.

A megnyitó első részében Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka mutatta be a tábor történetét a kezdetektől, majd Györffy Zsolt a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat parancsnoka, a technika segítségével skype kapcsolaton keresztül ismertette a tábor célját, szerepét. A megynyitó után Kerekes Miklós polgármester mutatta be a települést a vendégeknek virtuálisan, majd Dombrády László, a megyei szövetség elnöke szólt a tábor fontosságáról. Az idei évtől (2012-es elhatározásnak megfelelően) hivatalos zászlója is van a tábornak, melyen a tábor címere, és a részt vevő települések neve található, melyet a jelenlévő egyházak képviselő megáldottak, ahogyan a táborozókat is. A megnyitó ünnepséget követően, kezdetét vette a tábor szakmai része Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének előadásával. Az ebéd elfogyasztása után a részvevők megtekinthették lovaskocsin a településen zajló és befejezett fejlesztéseket. A lovaskocsizás után, gyakorlati képzésre került sor, ami keretében kötéltechnikák kötési módjait gyakorolhatták a résztvevők. Az este folyamán videózásra került sor, melynek keretében az előző évek táboraiból összeállított kisfilmet tekinthették meg a résztvevők, ajaki szemmel.

A második napon a táborozók szakmai kiránduláson vettek részt Bőcsön, ahol a helyi sörgyár tűzoltószertárát és eszközeit, és természetesen magát a sörgyárat és a gyártási technológiát tekinthették meg, annak apropóján, hogy a tűzoltók és tüzes mesterségek védőszentje, a tábor névadója Szent Flórián a sörfőző mesterek védőszentje is egyúttal. A szertár és gyárlátogatásról hazaérkezve, ismételten videózásra került sor, ezúttal a Gyergyószárhegyiek videóját tekinthették meg (és mulathattak rajta) a résztvevők.

A harmadik, szombati nap a tábor programjai között ismétlődően előforduló elsősegély oktatással kezdődött, melyet Kocsis Attila a Kisvárdai Mentőállomás mentőtisztje prezentált a résztvevőknek. Az elméleti képzést követően a Papi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjaival kiegészülve, egy verseny került megrendezésre. A verseny a hagyományos tűzoltóverseny elemeiből (staféta és kismotorfecskendő szerelésű) állt össze. A versenyben részt vevő három tábori csapat összetételét, sorsolással választották ki a csapatok vezetői. A verseny eredménye a két versenyszámban elért időeredmények összegéből elért időeredmény alapján alakult ki. Az eredetileg 4 csapatos verseny egy csapattal bővült, hiszen a szakácsok, akik a résztvevők számára biztosították az ételt a verseny ideje alatt, szintén beneveztek a versenybe, így alakult ki az alábbi eredmény:

  1. Szakácsok csapata

2.-3.-4.-5. (holtversenyben) Ajaki táborozók, Gyergyószérhegyi táborozók, Nagybajomi táborozók és Papi Önkéntesek csapata.

A finom ebéd elfogyasztása és eredményhirdetés után a táborozók megtekintették a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság laktanyáját és felszereléseit. A harmadik este a Nagybajomiak szemszögéből elkészített videó összeállítást tekinthették meg a résztvevők, majd a brazíliai labdarúgó vb bronzmeccsét is megtekintették a táborlakók.

A tábor záró, negyedik napja emléklapok átadásával és a tábor hivatalos zárásával kezdődött. Rubóczki Zoltán az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka, a tábor vezetője elmondta, hogy bízik benne, hogy sikerült minden résztvevő számára élvezetes, és egyben emlékezetes napokat szerezni, és bízik benne, hogy a 2010-óta tartó hagyomány 2015-ben is folytatódik, és Nagybajomban ismét hasonlóan jó hangulatú táborban találkozhatnak a résztvevők, immáron hatodik alkalommal. A tábor zárásával még a programok nem értek véget, hiszen a hagyományokhoz híven, idén is részt vettek a táborozók a részükre felajánlott misén, melyet Gáspár Mátyás római katolikus kanonok celebrált. A táborozók a délután folyamán ellátogattak a Kisvárdai Várfürdőbe, majd este a brazíliai labdarúgó vb döntő mérkőzésének megtekintésével hivatalosan is véget ért az V. Szent Flórián Tűzoltótábor, Ajakon.

 

Képek megtekintéséhez válasszon képgalériát a képre, vagy a galéria címére kattintva (új oldlként nyílik a galéria)

Első nap képei Második nap képei Harmadik nap képei Negyedik nap képei

Szöveg: Rubóczki Zoltán

Fotó: Kőrizs József